Forside > Presse > Trash couture

Trash couture - affaldskjoler

Topdesigner laver kjole af gamle aviser til Koldinghus

Modedesigneren Gary Harvey besøger Museet på Koldinghus for at genskabe en haute couture-kjole lavet af et udtjent korset og nogle gamle udgaver af Financial Times. Det var en provokation, som gav genlyd i hele modebranchen, en kritik af vores overforbrug af tøj og papir.

Gary Harveys provokerende avisoutfit blev præsenteret på London Fashion Week i London i 2007. Den rejste siden verden rundt og blev til sidst for slidt til, at den kunne vises frem for offentligheden. Derfor har Museet på Koldinghus bedt Gary Harvey om at lave en ny aviskjole til udstillingen "Stof til eftertanke – bæredygtig mode på Koldinghus", der åbner den 7. maj 2009.

Aviskjolen var en kritik vendt imod nogle af de store syndere mod miljøet – modebranchen og avisbranchen. I begge brancher bruges der enorme ressourcer på at frembringe råmaterialerne og forarbejde dem til det færdige produkt. Et ressourceforbrug, som står i skærende kontrast til produktets levetid. Aviserne bruges kun i nogle få timer og havner endda ofte ulæste i avisbunken. Noget lignende er tilfældet i tøjindustrien. Der bruges uhyre mængder vand, energi og kemi i produktionen af tekstiler - for ikke at tale om energiforbruget, når de færdige produkter bliver transporteret fra det ene kontinent til det andet. Og når sæsonen er omme, havner en meget stor del af tøjet i containeren med småt brændbart.

Gary Harvey, der i 10 år har været creative director ved Levi’s Europe, har med sit arbejde været med til at flytte holdninger i modebranchen. Han vil have os til at forstå, at vi må give vores tøj en meget længere levetid. Enten ved at købe mindre og bæredygtigt – eller ved at omdanne og genbruge tøjet, når det er blevet umoderne.

Den nye aviskjole produceres på Museet på Koldingus fra den 13. til 16. april. Den bliver ikke lavet af udgaver af Financial Times, men af Politikens udgaver fra den 7. og 8. februar 2009, hvor avisen bragte store reportager fra årets store modebegivenhed i Danmark, Copenhagen Fashion Week.

Klik for billede i høj opløsning

Foto: Gary Harveykjole lavet af 30 udgaver af New York Times