Forside > Presse > Profiltekst

Profiltekst

Biennalen ser grønt


Bæredygtighed på Biennalen for Kunsthåndværk og Design


En brudekjole skabt af gamle aviser. Et bundt penge til nytte og pynt. En korsfæstet mangapige i porcelæn.


Under det fælles tema bæredygtighed bliver dørene i maj måned slået op til Danmarks største udstillingsbegivenhed - Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2009.
Biennalen afholdes på tre institutioner i Trekantområdet. Den officielle åbning sker den 6. maj på Trapholt i Kolding, hvor 31 danske kunsthåndværkere og designere deltager i den censurerede udstilling. Under overskriften ’Stof til Eftertanke’ vises der grønne kreationer fra catwalken og bæredygtigt smykkedesign på Koldinghus. På Danmarks Keramikmuseum Grimmerhus i Middelfart demonstrerer finske keramikere æstetik og materialismekritik allerede fra den 3. maj.
Biennalen er organiseret af de tre nævnte organisationer i samarbejde med Designskolen Kolding og Danske Kunsthåndværkere.

 

Klik for billede i høj opløsningPå Trapholt deltager 31 af de førende danske designere og kunsthåndværkere i den censurerede udstilling.

Projekterne spænder vidt fra smykker, tekstil og keramik til transportmidler, produktionsmetoder og møbler. Et projekt forholder sig for eksempel humoristisk til sokken, der altid på uforklarlig vis ender uden makker. En anden deltager har beskæftiget sig med slagtekyllingers vækstrate som dekoration på skåle. Men også CO2-neutrale møbler, plastikposers livscyklus og en kombineret broche og pung kan ses på udstillingen. Traditionen tro uddeles Biennaleprisen på 100.000 kr. for et eller flere markante værker på den censurerede udstilling.

 

 

Klik for billede i høj opløsningUnder overskriften ’Stof til eftertanke’ viser Koldinghus bæredygtige kreationer fra catwalken og bæredygtige smykker. Til eksempel sætter den engelske tøjdesigneren Gary Harvey fokus på overforbrug, slid og affald ved at skabe smukke kreationer af genbrugsmaterialer. Med udgangspunkt i det nok mest ’ubæredygtige’ stykke tøj, brudekjolen, der ofte kun bruges en gang, har han kreeret en særlig ødsel version ud af ti gamle brudekjoler. En anden er skabt af aviser, der har en levetid på én dag, de færreste får læst den før den kasseres.

 

 

 

 

 

Klik for billede i høj opløsningPå Danmarks Keramikmuseum Grimmerhus udstilles æstetisk bæredygtig keramik fra den verdenskendte finske porcelænsfabrik, Arabia. Ikke mindre end to gange har dronning Margrethe aflagt de finske kunstnere et besøg på fabrikken i hjembyen Helsinki.
Arabia er kendt for at fremstille brugsting i klassisk, æstetisk design, der rækker langt ud over sin samtid og dermed bliver bæredygtigt. Nye, spændende kunstnere, som den unge Kim Simonsson, er også med til at sikre Arabia en lang udløbsdato. Kim Simonsson er særligt kendt for sine kridhvide mangafigurer, som eksempelvis den unge pige, der på én gang foruroligende og uskyldsren indtager en positur som korsfæstet Kristus, og med sine karakteristiske sorte øjne spørger, hvad menneskets tilværelse egentligt er værd.

Målet med Biennalen er at sætte fokus på kunsthåndværk og design gennem udstillinger, forskning og formidling og i kraft af kontinuiteten – den 7. biennale i rækken – at præsentere, dokumentere og følge feltets udvikling og vækst.