Forside > Udstillinger > Koldinghus > Lęs mere om udstillingen...

Koldinghus

7. maj 2009 - 6. september 2009

 

STOF TIL EFTERTANKE - Bæredygtig mode på Koldinghus

 

2009 er det store klimaår i Danmark. Derfor har Museet på Koldinghus' store særudstilling i sommeren 2009 også berøring med klimaspørgsmålet. Den handler om en af tidens stærkeste trends i modebranchen: bæredygtigt tøj.

 

Vi vil ikke længere gå i tøj, der er produceret af underbetalt arbejdskraft i ulandene eller af børnearbejdere. Vores tøj skal være procuceret på en måde, så det hjælper ulandene i stedet for at belaste dem yderligere med forurening og fattigdom. Trenden i modebranchen er klar: Vores tøj skal være bæredygtigt.

 

Udstillingen “Stof til eftertanke. Bæredygtig mode på Koldinghus” sætter begrebet bæredygtighed til debat. Den viser et bredt udvalg af de uendeligt mange forskellige fortolkninger af begrebet bæredygtighed, som findes i modebranchen.

 

Nogle producenter fokuserer på rimelige arbejdsforhold, andre giver en del af overskuddet til skoler eller til regnskoven, mens endnu andre gør en dyd ud af at nedbringe energi- og vandforbruget i produktionen. For den almindelige forbruger kan det være svært at overskue, hvad der gavner mest. Er økologien det vigtigste, er det energiforbruget, eller er det kampen for de rimelige arbejdsforhold?

 

Stjernene er bæredygtige

 

Bæredygtig mode er trendy. Flere og flere filmstjerner, popikoner og fotomodeller har i de senere år indfundet sig i de bæredygtige rækker. Den mest kendte er uden tvivl Bono fra rockgruppen U2, som har grundlagt sit eget bæredygtige tøjfirma sammen med sin kone Ali Hewson. Stjernerne kappes om at blive set i Bonos tøj – godt stof for modebladene og boulevardpressen. Men bæredygtig mode er ikke længere forbeholdt super-idealister eller velbeslåede Hollywood-stjerner. Derfor præsenterer udstillingen “Stof til eftertanke” også bæredygtigt modetøj i et mere overkommeligt prisleje – hverdagstøj, som kan købes henne om hjørnet i den nærmeste tøjbutik: Helt almindelige jeans med økomærke eller t-shirts, bluser og overtøj syet på fabrikker med anstændige arbejdsforhold.

 

Fra haute couture til trash couture

 

Udstillingen har altså noget for enhver smag og for enhver pengepung. Den viser det sidste skrig inden for bæredygtigt tøj og bæredygtige smykker – til mænd, kvinder og børn. Den præsenterer både kreationer fra catwalken i Europas førende modehuse: spektakulære selskabskjoler i udsøgte økologiske materialer, spadseredragter i genbrugsplastik og smarte habitter fremstillet af producenter, som giver en del af overskuddet til regnskoven eller til skoler i Latinamerika. Endelig viser udstillingen nogle af de mere skæve indslag i bæredygtighedstrenden: Tasker flettet af gamle juice-brikker, regnfrakker fremstillet af gamle colaflasker og kjoler vævet af indholdet af udtjente kassettebånd. Udstillingen “Stof til eftertanke” giver ikke svarene på de store klimaspørgsmål. Men den sætter os som forbrugere i stand til at træffe vores daglige valg på et mere kvalificeret grundlag. Den inspirerer til handling – og holdning.