Forside > Presse > Åbning

 

Klædt på i affald

En kjole skabt af gamle aviser. En taske vævet af kasserede plastikposer. En buket af bæredygtige blomster.
Danmarks største udstillingsevent viser bæredygtigt kunsthåndværk og design. Kan opleves på Trapholt, Koldinghus og Danmarks Keramikmuseum sommeren over.

 

Mere end et halvt hundrede kunstnere, kunsthåndværkere og designere giver tankevækkende, ironiske og seriøse bud på bæredygtighed, når Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2009 åbner dørene onsdag.

Under det fælles tema bæredygtighed dyster 30 af Danmarks bedste og mest kreative kunsthåndværkere og designere om den prestigefulde Biennalepris på i alt 100.000 kroner. Prisen uddeles i forbindelse med åbningen på Trapholt onsdag kl. 17.

- Bæredygtighed er en spændende udfordring, som mange kunsthåndværkere og designere er optaget af. De mange forskellige fortolkninger af bæredygtighed, som vi ser på Biennalen, giver os alle noget at tænke over. Det får os til at stoppe op og reflektere over det design, som vi hver dag omgiver os med, siger Britta Tøndborg, medlem af censorkomiteen og direktør for Trapholt.

 

Tre museer arbejder sammen 

 

Biennalen er Danmarks største udstillingsbegivenhed. Den afholdes sommeren over på de tre museer i Trekantsområdet, Koldinghus, Danmarks Keramikmuseum og Trapholt.

 

Museet Koldinghus udstilles bæredygtige smykker og tøj under overskriften ’Stof til Eftertanke’. Den anerkendte modedesigner Gary Harvey har foldet en drømmekjole af gamle aviser. Men der vises også designer-kjoler hæklet af indmaden fra gamle kassettebånd. Hverdagstøj fremstillet på fabrikker i ulande, hvor arbejderne behandles ordentligt. Og jeans med det diskrete ’økomærke’ på buksebenet.

 

Danmarks Keramikmuseum i Middelfart vises en omfattende udstilling af værker skabt af ni kunstnere fra Arabia Art Department, kunstafdelingen ved den hæderkronede finske keramikfabrik Arabia. På udstillingen kan man opleve unika keramik og stel - fremtidens antikviteter. En væg dekoreret med store, smukke keramikblomster, skabt af den tidligere designer ved Marimekko, Ishimoto, er et af de mange eksempler på, at æstetisk design i keramik holder i generationer og derfor også er bæredygtigt.

 

Trapholt fortolker 30 designere og kunsthåndværkere begrebet ”bæredytighed”. Eksemplerne er mange. Der er CO2 neutrale børnemøbler. Plastikposens livscyklus. Den kombinerede broche og pung. Eller den mere humoristiske tolkning af bæredygtighed er den ’makkerløse’ strømpe, der her ’redesignes’ til halstørklæde.

 

Det er syvende gang at Biennalen afholdes. Den er arrangeret af de tre museer i samarbejde med Kolding Designskole og Danske Kunsthåndværkere.

 

 

Designer Helle Trolle har indsamlet en dansk families forbrug af indkøbsposer. Dem har hun strimlet og vævet sammen til en ny bærepose med meget længere levetid.
En gennemsnitsplastikpose bliver brugt i tyve minutter og den tager mellem 100 og 1000 år om at blive nedbrudt i naturen (Foto: Per Vessel).

Klik på foto for download i 300 dpi.

Den internationale modedesigner Gary Harvey har foldet en drømmekjole af gamle udgaver af Politiken specielt til Biennalen for Kunsthåndværk og Design. Kjolen kan opleves på Koldinghus (foto: Ida Smith).

Klik på foto for download i 300 dpi.

 

 

 

Æstetisk design er bæredygtigt. Smukke keramikblomster skabt af Ishimoto, der tidligere har været designer for Marimekko - kan opleves på Biennalen på Danmarks Keramikmuseum i Middelfart.

Klik på foto for download i 300 dpi.

  

 

Se mere på Biennalens presseside - blandt andet flere værker og andet baggrundsinfo:

http://www.biennalen2009.dk/index.php?Presse-2

 

Biennalen for kunsthåndværk og Design 2009
3 bæredygtige udstillinger:

 

Koldinghus
’Stof til eftertanke’ – bæredygtig mod – en udstilling om en af de stærkeste trends i modebranchen.

7. maj – 6. september 2009.

www.koldinghus.dk

 

Trapholt
Den censurerede Biennaleudstilling
30 bud på bæredygtigt kunsthåndværk og design

7. maj – 6. september 2009

www.trapholt.dk

 

Danmarks Keramikmuseum
Arabia Art Department
Æstetisk kunst og kunsthåndværk skab af førende finske keramikere fra Arabia

3. maj – 30. august.

www.grimmerhus.dk

 

Hvad er Biennalen for Kunsthåndværk og Design?

Biennalen for Kunsthåndværk og Design er Danmarks største tilbagevendende udstilling, der under en samlende optik præsenterer kunsthåndværk og design. Ideen omkring Biennalen for Kunsthåndværk og Design er opstået ud fra et ønske om at skabe en platform og give mulighed for vise, se og diskutere de allernyeste, mest kreative og innovative værker af de bedste danske navne her og nu. Målet med biennalen er at sætte fokus på dansk kunsthåndværk og design gennem udstillinger, forskning og formidling og i kraft af kontinuiteten – den 7. biennale i rækken – at præsentere, dokumentere og følge feltets udvikling og vækst.

 

Hvad er en biennale?

En "biennale" er en fest, udstilling eller lignende, der afholdes hvert andet år. Ordet, der kommer fra italiensk, er især kendt for den internationale og traditionsrige Venedig-biennale for samtidskunst. Venedig-biennalen, der har været afviklet siden starten af 1900 tallet, foregår på et stort udstillings- og parkområde, hvor hvert land er repræsenteret med sin egen pavillon.

 

For mere information kontakt gerne:

Trapholt: Trine Nissen -  mobil: 29 44 69 39, e-mail: trn@trapholt.dk
Koldinghus: Nanna Ebert - mobil 51 33 66 44, e-mail: ne@koldinghus.dk
Grimmerhus: Charlotte Melin - mobil 23 39 09 22, e-mail: charlotte@grimmerhus.dk